Skilsmisser: Det er ikke børns ansvar at få forældre til at lytte – det er forældres ansvar at vise børn, at de lytter.

Alle børn ønsker sig bare, at mor og far er glade for hinanden.

Hvert år bliver mellem 15 og 20 tusind ægtepar skilt* og endnu flere børn oplever derfor, at mor og far går fra hinanden. Men selvom skilsmisser er ret almindelige, er det desværre aldrig nemt for hverken voksne eller børn, når en familie går i stykker. Mange lykkes heldigvis med at komme igennem den svære periode på en måde, hvor både børn og voksne oplever at blive hørt og behandlet så godt som det nu er muligt i den svære tid. Alligevel møder jeg hvert år desværre mange børn og unge, der oplever, at deres forældres skilsmisse har været rigtig hård for dem. Alle de forældre jeg har mødt har heldigvis villet deres børn det bedste, men selvom deres forældre med kærlighed og omsorg har forsøgt at hjælpe dem igennem skilsmissen uden sår på sjælen, er det bare rigtig kompliceret at være barn i sådan en situation.

Alle børn ønsker sig bare, at mor og far er glade for hinanden.

Derfor møder jeg desværre børn, der føler sig klemt mellem mor og far og ikke ved, hvordan de skal sige fra. Nogen føler de bliver nødt til at tage enten mors eller fars parti, for i det mindste at føle sig ”hjemme” og tryg et eller andet sted. Nogle børn fortæller mig, at de altid synes mor og far taler grimt om hinanden. Andre fortæller modsat, at det næsten føles helt forbudt at brokke sig over deres forældre til den anden part. De fleste vil bare gerne prøve at holde på lidt af den gode stemning og synes, det kan være rigtig svært at finde ud af, hvordan man gør det midt i en skilsmisse.

I det hele taget kan det bare være rigtig bøvlet at være barn i en skilsmisse, og det kan for mange være svært at få sagt til deres forældre, hvad de har brug for.

DR Ultra har fokus på børnenes perspektiv.

DR Ultra spurgte mig derfor, hvad man som barn kan gøre når man ikke synes ens forældre er gode nok til at lytte. Selvom det er et rigtig godt spørgsmål er der én ting, der er rigtig vigtig at understrege først: Det er ikke børnenes ansvar at få forældre til at lytte – det er forældrenes ansvar at vise børnene, at de lytter. Børn kan og skal aldrig gøres ansvarlige for deres forældres handlinger. Når det er sagt kan jeg godt forstå, at mange børn gerne vil blive bedre til at få deres forældre til at lytte og jeg talte derfor med Ultra om det i deres udsendelse.

Noget af det vigtige er at lære børn at blive ved med at holde fast i deres ret til at mene noget og igen og igen huske sig selv på, at de ikke skal tage ansvar for mor og far. Det kan dog være (meget) nemmere sagt end gjort og nogen børn har brug for hjælp til at lære det. Ofte kan det være godt for børn at have en at tale med, som ikke er mor eller far. En god skolelærer eller en rar fodboldtræner, kan ofte være lige det der er brug for. Andre gange kan tingene være kørt så meget fast, at der er brug for en psykolog.

Har du eller dit barn brug for hjælp til at håndtere udfordringerne efter en skilsmisse, er i altid velkomne til at tage kontakt til mig. Så tager vi en helt uforpligtende snak over telefonen og finder ud af om i har brug for min hjælp.

*Kilde:https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/befolkning-og-valg/vielser-og-skilsmisser/skilsmisser

Fire trin til hjælp

For mange er det helt nyt at skulle opsøge en psykolog, og det kan virke både lidt grænseoverskridende og underligt at skulle tage kontakt. For at gøre det så let og trygt som muligt at komme igang, er her en lille guide til, hvordan du kan gøre:

Trin 1: Kontakt
Ring til mig på 61707219 eller send en mail på emil@psykologrask.dk. Du kan også skrive dit navn og kontaktoplysninger i kontaktformularen på siden “kontakt og pris”, så kontakter jeg jer hurtigst muligt.

Trin 2: Gratis afklarende samtale
Over telefonen finder vi ud af, hvad I gerne vil have min hjælp til, og om jeg er den rette behandler til jer. Her finder vi også ud af om behandlingsforløbet skal være til jer forældre, eller om jeg skal have samtaler med jeres barn også.

Trin 3: Forsamtale
Første samtale er typisk en dobbeltsession. Her får I mulighed for at finde ud af, om I synes, jeg er den rette til at hjælpe jer. Jeg bruger forsamtalen til at lære jer at kende og finde ud af, hvad I gerne vil have min hjælp til.

Trin 4: Behandling
Efter forsamtalen har vi en bedre fornemmelse af, hvilket behandlingsforløb, I har brug for, og hvilke målsætninger vi skal arbejde mod. Typisk er forældreforløb relativt korte med 3-5 samtaler, hvor forløb med børnene gennemsnitligt er omkring på 8-12 samtaler med samtaler enten hver uge eller hver anden uge.