Er det farligt at have angst?

Selvom det kan føles rigtig ubehageligt, så er det ikke farligt for kroppen at være bange. Det der kan være farligt ved angst er, hvis man begynder at undgå en hel masse ting, hvor det at undgå det kommer til at gøre ens liv værre og værre.

Om angst er farligt, skal jeg nok vende tilbage til.

DR UltraNyt besøgte i slutningen af februar min psykologklinik i Aarhus. Her besvarede jeg en række spørgsmål stillet af børn og unge omkring angst. Som børnepsykolog er det især spændende, at lave interviews hvor spørgsmålene er stillet direkte af den unge målgruppe, som jeg arbejder med.

Flere og flere børn og unge oplever desværre angst. Derfor har DR UltraNyt også valgt at give det ekstra fokus på en kanal, der henvender sig til de unge.

Interviewet er mit bidrag til at svare på nogle af de spørgsmål, som kan rumstere i hovedet på dem der har angst. Det kan også være, at du som forældre kan få gavn af nogle af svarene, hvis dit barn stiller dig lignende spørgsmål om angst.

Du kan se mine svar lidt længere nede på siden.

er_det_farligt_at_have_angst

 Hvad er angst?

”Når vi som psykologer taler om angst, kan vi mene to forskellige ting:”

  1. ”Følelsen når man er bange for noget, spændt eller nervøs eller når man er angst. Ordene betyder egentlig det samme.”
  2. ”En angstlidelse, som er når man er blevet så bange for en ting, at det styrer ens liv, så man ikke længere har det godt med sit liv.”

er_det_farligt_at_have_angst

Hvordan kan det være at børn får angst?

”Der kan være rigtig mange grunde til, at man kan få angst. Man kan have oplevet noget, der er rigtig skræmmende, noget der var rigtig farligt, og som man derfor blev bange for.”
”Man kan også opleve at få en angstlidelse, hvis man begynder at undgå en masse ting, som der måske ikke er grund til at undgå. Og man begynder at undgå det så meget, at man har svært ved at leve det liv man gerne vil.”

Er angst farligt?

”Det er overhovedet ikke farligt at have angst. Det er ikke farligt på en måde, hvor man kan dø af det. Selvom det kan føles rigtig ubehageligt, så er det ikke farligt for kroppen at være bange. Det der kan være farligt ved angst er, hvis man begynder at undgå en hel masse ting, hvor det at undgå det kommer til at gøre ens liv værre og værre.”

Hvor mange former for angst findes der?

”Der findes rigtig mange former for angst, så mange former at ikke engang jeg kender dem alle sammen. Det mest almindelige at opleve at få en angstlidelse for er de ting, som det er helt almindeligt at være bange for. Den mest almindelige angstlidelse at have for teenagere er, at være bange for hvad andre teenagere tænker om én – og dermed det vi kalder socialangst.”

Det er vigtigt for mig at gøre det tydeligt, at angst og angstsymptomer ikke er farlige. Det kan føles som om, at de er farlige. Og derfor gør vi ofte også vores bedste for at undgå, de følelser som giver ubehag.

Hvis du har brug for hjælp, kan du kontakte mig på:  61707219 eller emil@psykologrask.dk

Fire trin til hjælp

For mange er det helt nyt at skulle opsøge en psykolog, og det kan virke både lidt grænseoverskridende og underligt at skulle tage kontakt. For at gøre det så let og trygt som muligt at komme igang, er her en lille guide til, hvordan du kan gøre:

Trin 1: Kontakt
Ring til mig på 61707219 eller send en mail på emil@psykologrask.dk. Du kan også udfylde kontaktformularen på siden “kontakt og pris”, så kontakter jeg dig hurtigst muligt.

Trin 2: Gratis afklarende samtale Hvis du har behov for det, så tilbyder jeg, at vi kan tage en kort indledende snak over telefonen. Her taler vi om, hvad du gerne vil have min hjælp til, og om jeg er den rette behandler til dig. Hvis jeg er det, så aftaler vi at opstarte et forløb, og ellers henviser jeg dig gerne videre til en anden psykolog, der bedre kan hjælpe dig.

Trin 3: Forsamtale Første samtale er typisk en dobbeltsession. Her får du mulighed for at finde ud af, hvilken hjælp jeg kan tilbyde dig og få en fornemmelse af hvordan det er at være i behandling hos mig. Jeg bruger forsamtalen til at lære dig at kende og finde ud af, hvad du gerne vil have min hjælp til.
Trin 4: Behandling Efter forsamtalen har vi begge en bedre fornemmelse af, hvilket behandlingsforløb du har brug for, og hvilke målsætninger vi skal arbejde mod. Der er stor forskel på, hvor langt et forløb er, men et gennemsnitligt forløb er typisk på 8-12 samtaler med samtaler enten hver uge eller hver anden uge.